Sebastian Jaktling

Lunds borgerliga styre fortsätter hindra beslut om pandemistöd till kvinno- och tjejjourer

Redan i april föreslog Socialdemokraterna genom Lina Olsson (S) att Lunds kommun skulle betala ut ett tillfälligt extra stöd till kvinno- och tjejjourerna i kommunen. Men något beslut har inte fattats, istället har det förhalats och skickats runt mellan flera kommunala instanser. Något som får skarp kritik från Socialdemokraterna.

Redan i mars framgick det att våldet i nära relationer i Lunds kommun ökade när pandemin tvingat människor att spendera mer tid i hemmen. Statistiken visade att det ökade med 50 % i Lunds kommun jämfört med samma månad förra året. Därför tog Socialdemokraterna ett initiativ och föreslog att kommunstyrelsen ska betala ut ett tillfälligt utökat stöd till kvinno- och tjejjourerna för 2020. Men när det sista kommunstyrelsemötet för 2020 hålls den 2 december kommer ärendet inte finnas med på agendan. När socialdemokraterna under måndagen återigen föreslog att kommunstyrelsens arbetsutskott skulle hantera skrivelsen och skicka den vidare för beslut i kommunstyrelsen yrkade Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, avslag på det. Hans två kvintettkollegor Fredrik Ljunghill (M) och Jan Annerstedt (FNL) instämde med Sandberg och ärendet sköts återigen på framtiden. Beskedet får företrädare för Socialdemokraterna att reagera.

– Jag är uppriktigt förvånad över den likgiltighet Lundakvintettens företrädare känner inför mäns våld mot kvinnor. Philip Sandberg (L) har tidigare pekat på att mer insatser krävs nationellt för att vända utvecklingen, men är inte själv beredd att leverera ett kommunalt stöd när behovet är så stort, säger Lina Olsson (S), initiativtagare till Socialdemokraternas skrivelse.

Lina Olsson (S) menar att sommarens utveckling där det polisanmälda våldet i nära relationer ökade med 93 % jämfört med förra sommaren samt de redogörelser som kvinno- och tjejjourerna själva stått för talar sitt tydliga språk att stödet behövs. Så sent som under måndagsmorgonen kontaktade Tjejjouren i Lund flera ledamöter i kommunstyrelsen och vädjade att besluta om stödet. Men precis som tidigare vägrade företrädare för den så kallade Lundakvintetten att lyssna.

– Det är skandalöst att ett utökat stöd till kvinno- och tjejjourer inte redan är på plats. Ärendet har dragits i långbänk på ett orimligt sätt. Medan alla andra coronarelaterade frågor har hanterats med expressfart har detta ärendet försinkats månad efter månad. Under tiden som det sker misshandlas och förtrycks kvinnor i Lund. Jag förstår ärligt talat inte hur de som hindrar ett sådant beslut kan titta sig själva i spegeln, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd.

facebook Twitter Email