Pixaby

Väktare som slår vakt om gemenskap

Att erbjuda coronaanpassad kultur kan bidra till att stärka kommunens attraktivitet och besöksnäring i en tuff tid. Nattväktare kan skapa välkomnande, inkluderande och trygga tillställningar som uppmuntrar spontanitet och mer rörelse i staden.

En tidigare mångårig tradition var det nattväktarrop som ljöd i den lundensiska sommarnatten. 2014 kunde lundabor och andra besökare för tjugonde året i rad, under en vecka i juni, varje kväll klockan 22.00 hitta en ny nattväktare på Stortorget som ropade och kommenterade staden på sitt sätt genom spel, sång, dans, berättande eller annat artisteri. 2021 kan denna tradition återupptas men i en ny tappning så att nattväktarropen kan höras runt om i hela kommunen. 

I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår nu Feministiskt initiativ, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en sensommarsatsning på nattväktare med en mångfald av kulturella uttryck i Lunds stad och i tätorterna utanför staden. 

– Att dela kulturupplevelser med andra ger en känsla av gemenskap som jag tror att väldigt många har saknat. Av nattväktaren minns jag främst känslan av samhörighet med främlingar, att det alltid var en härlig blandning av människor som samlades och njöt tillsammans, säger Cherry Batrapo (Fi), ersättare i kommunstyrelsen.

– Det här är ett initiativ som uppmuntrar mer rörelse i staden, och samtidigt höjer känslan av trygghet. Det känns aktuellt och viktigt efter Trygghetskomissionens färska rapport, säger Karin Svensson Smith (MP), ledamot i kommunstyrelsen.

– Att väcka liv i nattväktarkonceptet är ett sätt att stötta ett hårt prövat kulturliv, men också att erbjuda kommuninvånarna en efterlängtad kulturupplevelse, säger Fanny Johansson (S), ledamot i kommunstyrelsen.

– Lundabor, gammal som ung, och näringsidkarna i kommunen har gjort stora ansträngningar under pandemin och det har varit tufft för många. Vad vore väl trevligare än ett kulturarrangemang som alla kan ta del av och som ytterligare stärker gemenskapen? säger Helena Falk (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Förslaget finns att läsa här.

facebook Twitter Email